Köparens undersökningsplikt
Din undersökningsplikt som köpare:
Det är din plikt att noga undersöka den egendom (villa, bostadsrätt eller fritidshus) som du tänker köpa. Lagen utgår från att egendomen säljs i befintligt skick, dvs. med de eventuella fel och brister som finns med i beskrivningen av egendomen. Hur omfattande undersökningen bör vara beror på egendomens ålder och de iakttagelser som kan göras utan större ingrepp (det kräver för övrigt säljarens medgivande). Det är inget krav men mäklare brukar rekommendera att du låter en besiktningsman eller annan sakkunnig person besiktiga egendomen. Var noggrann!
När du undersöker egendomen, ta god tid på dig och kontrollera allt! Finns det symptom på fel (fuktfläckar, dålig lukt mm.) bör en undersökning utföras av sakkunnig person. Först då har du fullgjort din undersökningsplikt. Säljaren är inte ansvarig för fel och brister som du borde ha upptäckt eller haft misstankar om före köpet.
Fel och brister som du skulle ha kunnat upptäcka vid en omsorgsfullt gjort besiktning får inte användas mot säljaren i efterhand.
När du och säljaren kommit överens om priset är det dags att genomföra bostadsaffären. Men först när ni båda har skrivit på kontraktet är allt definitivt. Inga andra muntliga eller skriftliga löften gäller! Nu ska du också betala handpenning till säljaren. När kontraktet skrivs kommer du och säljaren också överens om tillträdesdag. Vanligtvis sker kontraktsskrivningen på fastighetsmäklarens kontor.
När du köpt en fastighet eller bostadsrätt tillkommer vissa skatter och avgifter som ska betalas av dig som köpare. Tänk också på att bankernas och bostadsrättsföreningarnas avgifter kan variera.
Observera att överlåtelseavtalet blir giltigt först när köparens medlemskap i föreningen blir godkänt av styrelsen.